Pet razloga zašto posetiti Tursku


Ako do sada niste bili u Turskoj, evo 5 najboljih razloga zbog čega to morate učiniti! A ako ste bili, onda evo i novih ideja šta da obiđete, ako već niste.

Zašto posetiti Tursku-more

Zašto posetiti Tursku?

Brujalo se nedavno dosta o popularnosti jedne turske serije koja je osvojila ove naše krajeve snagom većom čak i od one što nas je porobljene držala nekih pet vekova, davno, davno u istoriji našoj… Poetični početak je neminovan kada želite da govorite o jednoj, najpre,geografski, a onda i istorijski i kultirno velikoj zemlji. Pa se i ton govora nekako sam kao poetičnost niže, jer kada govorimo o Turskoj, duh prošlosti, narodne poezije i predanja izvire iz svakog slova. Hteli vi to ili ne.

No, hajde da ipak predanja i deseterce malo ostavim po strani i progovorim o jednoj velikoj zemlji, koja je za sobom ostavila i brižno čuva veliko kulturno i istorijsko nasleđe.

Turska se nalazi između Evrope i Azije, malo deo jednog, a mnogo više drugog kontinenta. Pa tako i geografski, ali i simbolično predstavlja sponu i prelaz između kultura, tradicija, različitih istorija i zaostavština, a sa jednog se kontinenta na drugi prelazi preko jednog mosta, što simbolično govori o relativnosti podela koje ljudi često bespotrebno nameću i ističu.

Most preko Bosfora - Istanbul

Spoj kontinenata i kultura

Pa da se vratim sada ponovo na onu seriju koju sam spomenula na početku. Da, pogađate da je u pitanju “Sulejman Veličanstveni” koji nas je ponovo “osvojio”, “porobio”, “pregazio”… po mišljenju jednih, a po mišljenju drugih samo nas “očarao”. Ipak, činjenica je da je ova serija ostvarila veliku uspeh kod nas, a glavni razlog za to leži upravo u našoj istoriji i činjenici da su Osmanlije  njen sastavni deo. Zbog toga je prilika da se zaviri u njihov svet bila više nego primamljiva. Jer, kakvi su to oni stvarno bili čim su nas, Srbe (nebitan je ostatak sveta :D), toliko dugo držali pod svojom vlasti. Pa se onda otvorio svet raskošnih palata, prelepih dama u svili i kadifi tako često opisanoj u našim narodnim pesmama i pričama, a sada i golim okom vidljivoj.

Istanbul-Turska

Istanbul – deo panorame u suton

Razlog zbog čega koristim ovu seriju za uvod u tekst potpuno drugačije tematike – “Pet razloga zašto posetiti Tursku” – je upravo to što je jedan od glavnih razloga zašto treba posetiti Tursku upravo njena istorija i kultura. A da je to zaista najjači razlog, potvrđuje vam baš serija “Sulejman Veličanstveni”, jer su u vreme njenog večernjeg emitovanja u nekim mestima ulice bile puste, a sa svih strana dopirao zvuk špice, ili uzdisaji i oštri komentari zašto Hurem toliko muče… Ne želimo da ulazim u polemiku o kvalitetu serije i načinu interpretacije istorije, jer to je turska serija, a pobednici istorije pišu, pa je jasno šta hoću da vam kažem… A i Turska je jako pametno iskoristila potencijal serijskog programa za odličnu promociju zemlje, što potvrđuje i porast broja turista koji ovu zemlju posećuju od kada su turske serije osvojile i Evropu. E, o ovome treba razmišljati… Ali ne ovde, jer želim da vam dam kratak vodič zbog čega treba da odete i obiđete ovu veličanstvenu zemlju.

1. Istorija i kultura

Ogromno Otomansko carstvo, koje je došlo i do kapija Evrope, preteći da je porobi celu, za više od 600 godina postojanja je za sobom ostavilo izvanrednu baštinu, rasutu celim Balkanom, jugoistočnom Evropom, severnom Afrikom, Srednjim Istokom i Anadolijom. Ipak, epicentar svega je, naravno, Istanbul, nekadašnji Konstantinopolj, koga su Osmanlije osvojile 1453. godine i na taj način i simbolično i faktički srušile do tada neprikosnovenu Vizantiju. Zbog toga je Istanbul grad koji morate posetiti ako želite da upoznate Tursku. Jer Istanbul je grad istorije i kulture, mešavine vera i tradicija, novomilenijumskih zdanja i onih srednjevekovnih, hrišćanskih sa dodacima muslimanskih, jedna pored drugih i zajedno, već vekovima ovaj grad živi  jednim posebnim duhom raznolikosti koja je više nego dobro spojena u celinu. Obilazak Istanbula je neverovatan doživljaj i za njega su vam potrebni dani i dani ne biste li bar delom zavirili u sve ono što čuva. Mnoge naše agencije organizuju ture obilaska Istanbula, koje obično traju 4 dana, ali ja ću vam odmah reći da će ta 4 dana biti samo “ogrebotina” po istoriji grada, jer ga je nemoguće ni vizuelno spoznati za tako kratko vreme, jer je ogroman, a kamoli nekako dublje. Zato idite, ali više puta jer vredi.

Istorija Turske-antika

Ja ću vam dati samo neke naznake šta morate obići.

“Topkapi” palatu (da i uživo vidite dvorišta i odaje kroz koje su se šetali Hurem i Sulejman, jer je ova palata srce otomanske istorije). Pa da vidite i doživite čuveni Divan na kome se krojaila i naša istorija… A pogled iz palate na Bosfor se ne opisuje. To se gleda, ćuti i uživa.

Topkapi palata

Topkapi palata

“Dolmabahče palata” iz 19. veka je još jedan biser koji pokazuje kako su i otomanski vladari pratili trendove i modu velikih evropskih monarhija. “Aja Sofija”, prelepa, sa veličanstvenim zidnim mozaicima koji su sačuvani i svedoče o njenoj hrišćanskoj prošlosti i zaostavštini imperatora Justinijana.

Aja Sofija

Aja Sofija – dragulj Bosfora

“Sultan Ahmetova džamija”, poznata i kao Plava džamija , nasuprot njoj, najlepši je svedok te druge tradicije koja je došla posle Vizantije. Ovo je velika, prelepa građevina, ukrašena izvanrednim plavim pločicama po kojima je i dobila ime. “Arheološki muzej”, u četvrti Eminonu, u blizini Top Kapi palate, jedan je od najboljih muzeja na svetu sa više od milion eksponata iz svih perioda istorije, od kojih je najveća atrakcija sarkofag Aleksandra Velikog, pa je njegov obilazak obavezan. U blizini Aja Sofije je i čuvena “Cisterna Bazilika” iz antičkog doba, nestvarni podzemni vodeni svet u kome morate videti glave Muduza i baciti novčić za sreću zlatnim ribicama.

Cisterna Bazilika

Cisterna Bazilika – podzemni svet želja…

Jednostavno, celokupni istorijski centar Istanbula koji se grupiše oko drevnog “Hipodroma” sa dva egipatska obelisk i “Zmijskim stubom”, jednim od najstarijih spomenika u gradu, koji potiče iz Apolonovog hrama u Delfima, mesto je koje svakim svojim centimetrom govori o vekovima istorijskog bogatstva koje će ovde zauvek ostati.

2. More i turizam

Turska je zemlja koja izlazi na 4 mora: Crno more, Mramorno more, Egejsko more i Sredozemno more. Ova činjenica Tursku svrstava u red najvećih svetskih turističkih super sila. Zbog toga i jeste jako teško kada dođete u situaciju šta izabrati za Vaše prvo letovanje u Turskoj. Ipak, ne bi samo činjenica da izlazi na 4 mora bila dovoljna da Turska postane toliko popularna destinacija da sami Turci nisu uložili jako puno truda i sredstava i za prezentaciju svoje zemlje (pa da se ponovo podsetimo “Sulejmana”, ali “Plača violine”, “Kada lišće pada”… ), ali i za izgradnju velelepnih luksuznih kompleksa duž egejske i sredozemen obale. Obala od Čanakalea, gde se prelazi Bosfor, do Bodruma jedno je od turistički najrazvijenijih delova Turske.

Plaža u Alanji

Plaža u Alanji

Marmaris, Kušadasi, Bodrum i čitava Antalija vrve od luksuznih hotela, prelepih primorskih mestašca i plaža koje mame da se u njihov pesak urone stopala. Tradicionalna turska gostoprimljivost dodatno upotpunjuje doživljaj pa je osećaj često kao da ste kod kuće. A da ne zaboravimo da Turci i jesu dobar deo naše istorije i bili simbolično “deo” naše kuće, pa ne čudi što u Turskoj često osećamo da nam je ipak nešto blisko.

Topkapi hotel Antalija

Hotel – luksuzna replika Topkapi palate u Antaliji

Osim mora, turska ima i još dosta atraktivnih mesta u turističkoj punudi, a ja ću pomenuti samo par: Troja, Kapadokija (obavezno se voziti balonom iznad Kapadokije!), Efes, Pamukale

Pamukale

Pamukale

3. Turska ostrva

Da, znam da kada se spomenu ostrva prva asocijacija uvek ide na Grčku. I to sa punim razlogom jer ih ima na hiljade i zaista su fantastična. Ali, ako niste znali i Turska ima ostrva, oko 600 njih, a većina nije u komercijalnoj i turističkoj upotrebi pa su neverovatni biseri prirode. I, sigurna sam, budući veliki potencijal zemlje koji će ona kad-tad iskoristiti (jer, kada u isti pausus stavite Grčku i Tursku, mora tu da “sevne” malo rivaliteta… :D). Iako većina nisu u “upotrebi”, da tako kažem, ima dovoljno onih koja se mogu obići i na kojima se može boraviti, a kao jedan od kurioziteta koji ću vam reći vezano za njih jeste to da je na većini motorni saobraćaj ili potpuno zabranjen, ili vrlo limitiran. Pa zaključite odmah koliko su ta ostrva čista i mirna.

Bujukada

Romatnična atmosfera na ostrvu Bujukada

Spomenuću par. Najpoznatija su “Prinčevska ostrva” na severoistoku Mramornog mora 20-ak kilometara od Istanbula, do kojih se dolazi redovnim brodskim linijama iz Istanbula. Ovu grupu ostrva čini ukupno 9 ostrva, od kojih su najpoznatija: Bujukada, Hejbelida, Burgazada i Kinaliada. Osim „Prinčevskih ostrva“, koja su ime dobila zbog toga što su na njih vizantijski vladari proterivali bivše prinčeve i političke protivnike, ali i bivše žene i princeze, spomenućemo i ostrva „Gokčeada“, „Bozdžada“, ali i ostrvo „Xanadu“  na zapadnoj obali Turske, 20 km od Bodruma, gde se nalazi prestižan hotel sa 5 zvezdica.

4. Hrana

E, ovo je jedna od tema o kojoj se teško piše, jer fali miris, ukus… A i ovo je tema o kojoj se može pisati i pisati i već se pisalo i pisaće se, jer u sebi ima i elemente misterije zvane „čije je šta“. Pa, da li je kafa samo „crna“ ili je i „turska“, ili je i „srpska“ i „crna“ i „turska“… A burek? A sarme? Punjenje paprike? Čorba? A poslastice? Uh, uh, uh… Teško….

Turska kuhinja

Raznovrsnost turske kuhinje

Ipak, činjenica je jedna – turska kuhinja je među najboljim na svetu, potiče iz centralne Azije da bi vremenom poprimila uticaje kultura koje je osvajala, i kontinentalne i mediteranske. Kako je u pitanju muslimanski narod, dominantna vrsta mesa je jagnjetina, a ako niste probali şiş kebap (šiš kebab), po naški – ćevapi – obavezno ih probajte jer su odlični. Pa döner (u Grčkoj se to zove giros), köfte (ćufte), pa raj u pekari, ili specijaliteti od ribe i morskih plodova, raznovrsne salate i puno, puno svežeg povrća i voća…

Turske poslastice

Mmmmm…..

A da li da uopšte kažem bilo šta o baklavama? Sa pistaćima, čokoladnim, sa orasima, pa rahat lokumi ili sušeno voće sa bazara. Začini od kojih se nos opije i teško oporavlja… Jednostavno – ovo je tema o kojoj se mnogo može pričati, ali kojoj fali samo jedno – ukus! Zato više neću ni pisati jer ne vredi. To treba, jednostavno, probati. Jedino vas upozoravamo na ajran – jogurt koji se služi uz turske pite i burek, jer je slan! Da biste izbegli efekat zbunjenog pogleda nakon prvog gutljaja…

5. Muzika

Uh, evo još jedne od „onih“ tema sa predznakom misterije „čije-je-šta“. Jer kada bi pokušali da razmotamo to klupko, starost bi nas dočekala… Turska muzika je izvanredna, ali se kod nas ona često poistovećuje samo i isključivo za zvucima zurli, tarabuka i zanosnim trbušnim plesom. A treba znati da je turska muzika jedna velika mešavina uticaja različitih kultura i da bi se o njenoj istoriji i karakteru moglo jako dugo i opširno pisati i da zurle i tarabuke predstavljaju samo delić njenih tonova. Turska muzika je, kao što je i cela zemlja, spoj evropskog i azijskog, i u njoj se osećaju tragovi i Persije i Grčke i Vizantije i Balkana, a onda i nezaobilaznih Otomana. Samo ću dotaći ovu temu jer je jako obimna pa reći da turska muzika istorijski ima dosta segmenata pa ću samo pomenuti „dvorsku muziku“, „haremsku muziku“, „folklornu muziku“, „versku muziku – Derviši“, a uticaj turske mizike na Zapad i obratno ilustrovaću samo čuvenim Betovenovim „Turskim maršem“. Dovoljno da shvatite da zurle nisu jedino što turska muzika ima?

Trbušni ples

Ples koji zavodi vekovima…

Ipak, ono što je najaktuelnije i pripada najaktuelnijem vremenu pa i samo spominjanje Tarkana ili Mustafe Sandala govori više od bilo čega. Tačnije, njihove pesme se pevaju ovim našim balkanskim prostorima i šire na raznim jezicima, a opet se uvek negde u pozadini vrti pitanje da li su te melodije stvarno njihove ili su možda grčke, arapske, balkanske… Nemoguće je ući u trag, a nije ni potrebno sve dok se telo njiše u ritmovima koji mu prijaju… 🙂

A, za kraj evo malo i muzike uživo, a vi sami razotkrivajte šta je tu čije i ko je tu od koga i kome je tu ko i od koga je ko……… Razumete već….

3 мишљења на „Pet razloga zašto posetiti Tursku

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s